Şov Mutfağı'nın Özellikleri Nelerdir?

Şov Mutfağı'nın Özellikleri Nelerdir? "Açık Mutfaklar"

Bu güne kadar çoğunlukta en başarılı şeflerin fuar ve festival -lerde alışık olduğumuz yemek şovları restoran mutfakları ve otel mutfaklarına yansıdı. Profesyonel otel mutfağı..

Şov Mutfağı Nedir? Şov Mutfağı'nın Özellikleri Nelerdir?
 
Biraz meşakkatli ve dikkat isteyen mutfak çeşitlerinden olmak ile birlikte yeni açılan bir restoran nasıl başarılı olur sorunun cevapları içerisindeki seçeneklerden biri. Dünya gastronomi trendlerinde yeni pişirme teknikleri ile birlikte modern mutfak sunumları ilgi çekmeye başladı.
 
Özellikle pandemi' den sonra alakart restoran projelerinde misafirler tarafından daha fazla ilgi çekebilmek için yeni teknikler geliştirmeye başladılar. Gelişen teknolojiler, yeni trendler, dünya restoran trendlerinde en önemli özellikler uygulanmaya başladı bile.
 
En az bir duvarının yarım yada tam olarak açık olduğu şov mutfaklarının (açık restoran mutfaklar) en önemli özelliklerinden biri çok kuvvetli bir havalandırma sistemine sahip olmasıdır...
 
Bu güne kadar çoğunlukta en başarılı mutfak şeflerin fuar ve festivallerde alışık olduğumuz yemek şovları restoran mutfakları ve otel mutfaklarına yansıdı. Profesyonel otel mutfağı organizasyonlarında mutfak yönetimi tarafından mutfak bölümleri arasına şov mutfakları yeni trend haline geliyor. Bu güne kadar bazı yüksek restoranlarda (fine dining) görmeye alışık olduğumuz şov mutfakları artık orta sınıf ve daha fazla yüksek sınıf restoranlar' da da göreceğimiz bir gerçek.
 
Daha önce kaleme aldığım  2022'de dünya gastronomi Trendleri isimli makalemde belirtmiş olduğum gibi sadece alakart restoranlar değil, butik oteller ve lüks otellerdeki mutfak çeşitleri arasında da Misafirlerin Restoranları Tercih Etme Sebeplerinden biri olacak. Örnek Restoran Menüsünün Önemi Nedir isimli makalemde bahsetmiştim.
 
Misafire Karşı Tamamen Özgüven Veren ve Son Teknoloji Hijyen Kurallarının Uygulandığı Şov Mutfağı Yada Şov Mutfakları Ne Demek? Açık Mutfakların En Önemli Özellikleri Nelerdir?
 
Şov mutfakları kendisine ve mutfak personellerinin tecrübelerine güvenen restoran işletmeciliğinde kullanıldığı gibi çalışanlarının da belirli deneyimlere sahip olmalıdır. Normal kapalı mutfaklara oranla daha fazla genel giderlere sahip olan şov mutfakları standartların üzerindeki masrafları ile de dikkat çekmektedir...
 
* Tamamen Açık Yada Cam Bölmenin Arkasında İçerinin Gözükebileceği Mutfak Tasarımı Uygulanan,
Gastronomi Sektöründe En Son Hijyen Kurallarının Uygulandığı,
Geçmişten Günümüze Mutfak Akımlarının Misafirlerin Karşısında Modern Lezzetler Dönüştürüldüğü,
Klasik Ve Restoran Konseptine Göre Modern Mutfak Ünitelerinin Kullanıldığı,
En Profesyonel Mutfak Görevlileri'nin Çalışmalarını. Sergilendiği, 
Deneyimli Mutfak Çalışanlarının Farklı Özelliklerinin Ortaya Konduğu,
Yılların Birikimi İle Alınan Mutfak Eğitimlerinin Bir Kaç Dakika' Da Ortaya Konduğu,
Başarılı Bir Mutfak Organizasyonunun Bir Ekip Halinde Nasıl Üretim Yaptığı,
Ana Temada mutfakta yapılan her türlü çalışmanın misafirler tarafında görülebildiği,
 
Özellikle Restoran yönetiminin kararları doğrultusunda misafir memnuniyeti amacı ile misafirlerin göremeyeceği alanlarda ise mutfaktaki çalışmanın büyük ekranlar aracılığı ile görüntülendiği mutfaklardır. Şov mutfaklarında standartların dışında yemekler yapılırken adı da üzerinde olduğu gibi bazı çalışmalar abartılıdır. Bunlara birkaç örnek verecek olursam; 
 
Gerçek Dışı "Gösteriş" Tamamen Ön Plandadır,
Tava Yemekleri Yapılırken Aşçılar Biraz Daha Fazla Alevlendirirler,
Hamurcular Ellerinde Hamur İle Akrobatik Hareketler Yaparlar,
Steak' ler Daha Doğrama Tekniklerinde Gösterişli Bir Şekilde Doğranır,
Izgaracılar Bazen Özel Et Şovları Yaparlar,
Yemek Tabaklarında Daha Hareketli Ve Gösterişli Figürler Bulunur?
Şefler Misafirler İle Daha Fazla İlgilenerek Düşüncelerini Alırlar,
Misafirler Tarafından İstenilen Özel İsteklere Daha Fazla Yer Verilir?
Cağ Kebab Ve Döner Ustaları Bıçaklarına Biraz Daha Fazla Gösteriş İle Masat Atarlar,
Özel Yemek Sununlarında Karbondioksitli Kuru Buzlar Kullanılarak Yemek Tabaklarından Dumanlar Çıkartılır,
 
Lezzet tabiki önemlidir. Ama şov mutfaklarının başlıca özellikleri yukarıda da belirttiğim gibi gösteriş'e dayalı çalışmalardır. Restoranın konseptine göre bazen bu konuda özellikle uzakdoğudan özel aşçılar bile getirtilir. Çünkü Bu Konuda Teppanyaki pişirme ve sunum konsepti oldukça başarılır.
 
Şov Mutfaklarında Ne Tür Yemekler Pişirilir?
 
Örnek restoran menülerine göre farklı Pişirme Ekipmanları' nın kullanıldığı şov mutfaklarında hazırlık, depolama ve saklama alanları genelde görüntülenmez. Pişirme ve tabak hazırlama bölümleri genelde ya direkt olarak gözükür yada ekranlar aracılığı ile. Şov mutfakları profesyonel tekniklere dayanan gösteri amaçlı bir Mutfak Planlaması' na sahip olduğu için çoğunlukta yapılan yemekler aşağıdaki gibidir;
 
Tava Yemekleri,
Izgara Yemek Seçenekleri, 
Steak Çeşitleri,
Barbekü Usulu Yapılan Et Çeşitleri,
Yaşladırılmış Et Çeşitleri,
Yeni Yemek Trendlerinden Moleküler Gastronomi Ürünleri,
Klasik Fırınlar Da Pişirilecek Yemek Çeşitleri,
Ekmek Çeşitleri,
Pide Ve Pizza Çeşitleri,
Taşınabilir Tandırlarda Şov Amaçlı Yapılan Yemekler,
Salata Çeşitleri,
Tatlı Çeşitleri,
 
Ayrıca Restoran Tanıtımına katkıda bulunmak amacı ile bu mutfaklarda kullanılan pişirme ekipmanlarından bazıları ise; tavuk kızartma makinası, çağ kebabı tezgahı, döner makinası, sous vide makinası, fritöz, kömürlü veya lav taşlı ızgara, basınçlı fritöz ve menü çeşitlerine göre çok daha fazlası olabilir. Tabi ki bu çalışmalar Restoran inşaatında Bütçesinde yeni gastronomi trendleri olduğu için her restoranda da bulunmayabilir.
 
Geçmişten günümüze En Başarılı Restoranlar'ın zaten bazılarında uygulanan şov mutfakları yeni restoran projelerinde artık olmazsa olmazlardan biri. Bu sadece Türkiye'de değil gelişmiş dünya ülkelerinde de uygulanan bir yöntem. 
 
Bir Restoranda Şov Mutfağı Yapılmasının Amacı Nedir?
 
Günümüzde Yeni Restoran Açmak İsteyenlerin En Çok Sorduğu Sorulardan olan şov mutfakları kendine güvenen restoranlar için geçerli olan bir projedir. şov mutfaklarında her mutfak personelini çalıştıramazsınız, deneyimli personel ister. Misafire güven verir. Çünkü misafirin gözü ya ekranlardadır yada mutfağın ta kendisinde. Misafir hata arar, hijyen arar, temizlik arar, dikkat ve özen arar yemeğinin yapılışında. Restoran yönetimi olarak siz şov mutfağı (açık mutfak) yaparak bu fırsatı zaten ona siz verdiniz. 
 
Açık mutfaklar Türk mutfağı için' de Dünyada Türk Mutfağı Tanıtımlarında Yöresel Mutfak Hazinelerimizin sergilenmesi için yeni fırsatlar doğurabilir.
 
Çoğunlukta Marka Restoranlar' da Açık mutfaklar, diğer adı ile şov mutfakları yeni restoran pazarlama stratejilerinde de biridir. Pandemiden sonra misafir portföyünü genişletmek isteyen restoranların kurtuluş simitlerinden biri olan açık mutfaklar yani şov mutfakları... Genelde kalıcı bir restoran sahibi olabilmek için misafire daha fazla eleştiri hakkı vermiş oluyorsunuz. Mutlaka izlenimlerini Restoran İşletmeciliğinin Anket ve Formlar'ında veya sözlü olarak ilgililer ile paylaşacaktır.
 
Kaynak:
Has aşçıbaşı Ahmet Özdemir'in resmi web sitesinde Şov Mutfağı Nedir, Açık Mutfaklar isimli makalesi... Ayrıca aşağıdaki orjinal metinde daha detaylı bilgiler içeren etiket sayısı daha fazla olduğu için incelemenizi tavsiye ederiz.
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler