Kaçamak Tarifi

Kaçamak Tarifi

Osmanlı Saray Mutfağına yılda 155.059 adet tavuk alındığını gösteren daha...Su bir tencerede kaynatılır, içine tuz konur. Kaynayan tuzlu suyun ortasına mısır unu dağıtılmadan dökülür...

Geleneksel Türk Mutfağından Kaçamak Tarifi
Kaçamak Tarifinin Malzemeleri: 
 
Kaçamak Tarifinin Hamuru İçin 
*      Yarım kg. fırınlanmış mısır unu 
*      8 su bardağı su 
*      2 tatlı kaşığı tuz 
 
Osmanlı ve Türk Mutfağı Tavuk Yemeklerinden Kaçamak Tarifinin Çorbası İçin: 
*      2 adet orta boy kuru soğan 
*      4 adet tavuk budu 
*      Sıvı yağ 
*      1 yemek kaşığı kırmızı toz biber 
*      Tuz 
*      Kaynamış kırmızıbiberle harlanmış mısır unu 
 
Kaçamak Tarifinin Hazırlanışi :
Su bir tencerede kaynatılır, içine tuz konur.
Kaynayan tuzlu suyun ortasına mısır unu dağıtılmadan dökülür.
Karıştırılmadan kaşıkla dökülen mısır ununun iki üç yerinden delik açılır hava alması sağlanır. 10 dakika pişirilir. 
 
Karıştırılarak helva kıvamına gelince ocaktan alınır.
Özel karıştırıcı (beleğa) ile karıştırılır ve tekrar ocağa konur.
Karışımın birkaç yerinden puflam olunca tekrar ocaktan alınır ve karıştırılır. 
 
Bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Servis için karışım tepsi içine dökülür.
Tavuk bir tencerede haşlanır, çorba için hazır hale getirilir.
Soğanlar ince bir şekilde kıyılır.
Sıvı yağda pembeleşene kadar kavrulur.
 
Toz kırmızıbiber eklenir ve suyu eklenir.
Ayrı bir yerde mısır unu soğuk su ile karıştırılır. 
Bu karışım yavaş yavaş çorba suyuna ilave edilir.
Sürekli karıştırılarak çorbanın kaynaması beklenir. 
 
Hazırlanan hamurun ortası açılır ve çorba bu çukura döküldükten sonra kaçamak, çorbaya batırılıp, çıkarılmış ve hamurun üzerine konmuş olan haşlanmış tavuk butları ile tamamlanır.
 
Kaçamak Tarifinin Servisi :
Sıcak olarak servis yapılır.
 
ŞEFLERİN ÖZEL YEMEK TARİFLERİ
Beyaz Et Nedir?
Beyaz et dendiğinde aklımıza ilk olarak balık, tavuk, hindinin de aralarında bulunduğu birçok kanatlı hayvan ve deniz canlısı geliyor. Özellikle tavuk eti, hem tarif çeşitliliği hem de pişirme kolaylığı nedeniyle beyaz et konusunda tercih sebebi oluyor. Üstelik tavuk eti besin değeri bakımından oldukça yüksek ve faydaları da saymakla bitmiyor.
 
Ancak ne yazık ki günümüzde, taze ve günlük tavuk eti bulmak bir hayli zor. Bu nedenle beyaz et tüketirken, özellikle de tavuk eti tüketirken son derece dikkatli olmak gerekiyor. Sağlıklı olduğunu düşünerek tükettiğimiz tavuk, balık gibi beyaz et kaynağı besinler çevre kirliliği, olumsuz yetiştirilme koşulları vb. nedenlerle bizlere yarardan çok zarar verebiliyor. Dolayısıyla, tavuk da dahil olmak üzere beyaz et konusunda, gıda güvenliği onaylanmış, yüksek kalitedeki et tedarikçilerle çalışmak oldukça önemli.
 
Tavuk Eti “Beyaz Et” Faydaları
Biraz da tavuk etinin faydalarından bahsedelim. Sonuçta tavuk eti yemekleri, birçok insanın en fazla tükettiği ve sevdiği yemekler arasında yer alıyor. Ayrıca bu maliyeti düşük ve besin değeri bakımından oldukça zengin olan beyaz et türü, güvenilir bir şekilde tüketildiğinde sağlığımız için oldukça yararlı.
 
KÖFTE TARİFLERİTavuk eti, “Beyaz Et” önemli bir protein kaynağı
Tavuk eti yağsız ve protein bakımından oldukça zengin bir beyaz et türü. Elbette bu noktada pişirme koşulları büyük önem arz ediyor.
 
Tavuk eti, “Beyaz Et” son derece ekonomik
Tavuk eti besin değeri bakımından zengin bir gıda olduğu için rahatlıkla tüketilebilir. Üstelik son derece ekonomiktir, bu da onu bol miktarda tüketilebilecek bir protein kaynağı yapar.
 
Tavuk etinin “Beyaz Et” hazmı oldukça kolaydır
Tavuk eti yağsız, protein bakımından zengin ve kısa lifli bir et türüdür. Bu da onu çiğnenmesi kolay ve hazmı kolay bir gıda yapar.
 
Tavuk eti, “Beyaz Et” vitamin kaynağıdır
Tavuk eti sadece protein değil; demir, fosfor ve B grubu vitaminler bakımından da oldukça zengindir.
 
Tavuk eti, “Beyaz Et” aminoasit bakımından zengindir
Tavuk eti, aminoasit bakımından zengindir ve bağışıklık sistemi için de oldukça yararlıdır: Tavuk etinde bulunan aminoasitler, hücrelerin büyümesi ve onarımı için çalışırlar. Ayrıca içeriğinde bulunan B grubu vitaminler de, bağışıklık sistemi için çok yararlıdır.
 
MUTFAK TARİHİMİZDENTavuk eti, “Beyaz Et” aminoasit bakımından zengindir
Tavuk eti, sıcak ve soğuk tüketilebilir ve tavuk eti yemekleri çok çeşitlidir: Besin değeri bakımından oldukça zengin olan tavuk eti, sıcak ve soğuk tüketilebildiği için hem çocuklar hem de yetişkinler için keyifle tüketilebilir. 
 
Osmanlı Saray Mutfağına yılda 155.059 adet tavuk alındığını gösteren daha ileri tarihli bir belge de bu rakamları destekliyor, ki bu da günde ortalama 425 tavuk anlamına gelir. Anlaşılan 18. ve 19. yüzyıllarda, kümes hayvanı, özellikle de tavuk tüketimi neredeyse bir tutkuya dönüşmüştü. Elbette, bu gıda maddesi diğer et çeşitlerinden biraz daha pahalı olması nedeniyle daha itibarlıydı. 
 
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler