Zeytinyağlı Radika (Karahindiba) Tarifi

Zeytinyağlı Radika (Karahindiba) Tarifi

Saçratku Otu olarak ta bilinen Bu sebzelerden geleneksel mutfaklar ımızda ve bölgesel mutfaklar ımızda birçok...

Katagan Otu, olarak halk arasında çoğunlukta  karahindiba Otu bitkisi olarak ta bilinen sebze; Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da sıklıkla yöresel yemeklerde kullanilan farklı yemeklerinin yapıldığı sebzelerden biridir. Saçratku Otu olarak ta bilinen Bu sebzelerden geleneksel mutfaklarımızda ve bölgesel mutfaklarımızda birçok yemek çeşitleri, salatalar, iştah açıcılar, yoğurtlular, zeytinyağlılar ve soğuk mezelerimiz yöresel yemekler adı altında birçok farklı çeşitlerde yapılmaktadır.
 
Türk aşçı haberleri olarak size bu yemek tarifimizde acıgünek Otu, güneyik Otu nedir? arslandişi otu nerede yetişir, cırtlık Otu,  çıtlık Otu’nun faydaları nelerdir? Konularında bilgilendirmek istiyoruz. Türk aşçı haberleri olarak sizlere sunmuş olduğumuz yemek tarifleri hakkında negatif ya da pozitif yorumlarınızı belirtirseniz seviniriz.
 
Zeytinyağlı Radika (Karahindiba) Tarifi
Kullanılacak Malzemeler (4 Kişilik)
 
*    1 Kg Radika
*    1 Kâse Süzme Yoğurt
*    1 Çay Kaşığı Tuz
 
Zeytinyağlı Radika Sosu İçin
*    1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*    1 Limonun Suyu
*    3-4 Diş Sarımsak
*    1 Çay Kaşığı Tuz
 
KEBAB TARİFLERİZeytinyağlı Radika Yapılış Tarifi;
Radikalar temizlenip iyice yıkanıp süzülür.
Kaynayan tuzlu suya azar azar radika atılır.
5-6 dakika haşlanıp kevgirle servis tabağına alınır.
Haşlama suyundan üzerine biraz gezdirilir.
Radikalar ılıyınca zeytinyağı, limon suyu, tuz ve ezilmiş sarımsakla hazırlanan sos
radikaların üzerine gezdirilir.
5 dakika bekleyip yoğurtla servis edilir.
 
Karahindiba Nisan ve Mayıs aylarında yetişen, çok yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir. Çiçekleri sarı, yaprakları yeşil olsa da bitkiye “karahindiba’’ denilmiştir.
 
Karahindibanın Diğer İsimleri
Mısır ve Kıpçak Türkleri’nin “katagan’’, Çağatay Türkleri’nin “saçratku’’ olarak bildikleri bu bitki günümüze “karahindiba’’ olarak gelmiştir. Hindiba, Arapça kökenli bir kelimedir. Tedâvisi için kullanıldığı göz hastalığı trahomdan kaynaklandığı ileri sürülür. Anadolu’da acıgıcı, acıgünek, güneyik, çıtlık, cırtlık ve arslandişi olarak bilinse de en yaygın olarak kullanılan adı “radika’’dır.
 
Karahindiba Nerelerde Kullanılır?
Bitki uzmanları karahindibayı çoğu kez aşağıdaki durumların tedavisinde kullanır:
2. tip şeker hastalığı
Egzama
Mide-bağırsak hastalıkları
Romatoid artrit
Karaciğer hastalığı
Mide ekşimesi
 
Karahindiba Faydaları
Karahindibanın tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle sıralanabilir;
 
KÖFTE TARİFLERİKarahindiba sindirim sistemini düzenler: 
Karahindibanın en mühim etkisi sindirim sistemini düzenlemektir. Çay şeklinde hazırlanan bitki sindirim sistemini düzenleyerek iştahın açılmasında yarar sağlar. Çayın tüketimi ile vücuda alınan besinlerin sindirilmesinde rol oynayan bakteriler ikaz edilerek harekete geçer. Bu sayede sindirim daha kolay gerçekleşir. Bitki çayı ayrıca gaz, kabızlık gibi sorunlara karşı da yarar sağlar.
 
Karahindibanın temizlik üzerindeki etkisi: 
Karahindiba çayı idrar söktürücü ve müshil etkisi yaratan bitkisel bir çaydır. Bu özelliği ile vücudun temizlenmesini sağlar. Gıda yolu ile vücuda alınan suyun vücut tarafından kolaylıkla emilimine katkıda bulunarak toksinlerin, tuz fazlalığının ve zararlı maddelerin, karaciğer, mide ve idrar yollarında birikmesini önler. Bu sayede karaciğer ile alâkalı gelişecek hastalıkların oluşma olasılığını azaltır. Ayrıca idrar yollarında oluşabilecek enfeksiyonlara karşı da yararlı bir bitkidir.
 
Karahindiba kalbi güçlendiriyor: 
Karahindiba kökü kalp kaslarının kuvvetlenmesine yardımcı olur. Vücutta birikebilecek fazla tuzu dışarı atan bir özelliği olduğu için kalp sağlığını korumak için etkili bir bitkidir. Kan şekeri düzeyini dengede tutar ve şeker hastalığı ataklarının hafiflemesine yardımcı olarak, kolesterol seviyesini dengeler.
 
Karahindiba doğal cilt bakımı ürünüdür: 
Karahindiba doğal bir cilt bakım ürünüdür. Ciltte oluşabilecek egzama, sedef, sivilce gibi problemlerde karahindiba bitkisinden yararlanılabilir. Karahindiba bu tür cilt sorunlarına yol açabilecek toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Ciltte oluşabilecek enfeksiyonlara karşı karahindiba, soğutularak içilmelidir.
 
Karahindibanın antioksidan özelliği: 
2003 yılında yapılan bir araştırmayla, bilim adamları, karahindiba çiçeği özünün serbest radikallerle(DNA’ya hasar verdiği bilinen kimyasal yan ürünler) savaşabildiğini buldular.
 
Karahindiba kanserden koruyor: 
Tamamlanan bir ön araştırmaya göre karahindiba, kansere karşı  umut vaat edici bir etken olarak kullanılabilir. 2008 yılında göğüs ve prostat kanseri hücreleri üzerinde yapılan bir araştırmada araştırmacılar, karahindiba yaprağı özünün göğüs kanseri hücrelerinin gelişimini yavaşlattığını ve prostat kanseri hücrelerinin yayılımını durdurduğunu buldu. Ancak ne karahindiba çiçeği  ne de karahindiba kökü özlerinin bahsedilen kanser hücreleri üzerinde bir etkisi görüldü.
 
ŞEFLERİN ÖZEL YEMEK TARİFLERİKarahindiba Nelere İyi Gelir?
Karahindiba faydaları:
Depresyon, stres ve yorgunluğa karşı iyi gelir. Sinirleri yatıştırarak vücudun rahatlamasını ağlar.
Romatoid artrit hastalığının tedâvisinde kullanılabilir.
Vücuda enerji ve güç katar.
Sarılık ve dalak ile alâkalı hastalıklara karşı iyi gelir.
Gut hastalığına karşı yarar sağlar.
Diyabet hastaları için yararlıdır.
Vücutta su tutulumunu azaltarak zayıflamaya yardımcı olur.
Siğil ve enfeksiyon tedâvilerinde kullanılabilir.
Kan dolaşımının daha aktif bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler