Şef Ali Açıkgül'den

Şef Ali Açıkgül'den "Unutulmuş Tatlar" Kitabı...

Deneyimlerini gençlerle paylaşmak isteyen Şef Ali Açıkgül, verdiği yemek kursları ve yayınlarıyla talep edenlerle bilgilerini paylaşırken..

Şef Ali Açıkgül'den "Unutulmuş Tatlar" Kitabı...
 
Başarılı çalışmalarıyla Gastronomi alanında Türkiye’nin önde gelen Türk mutfağı şefleri arasında yer alan Malatyalı Şef Ali Açıkgül, hazırladığı ‘Unutulmuş Tatlar’adlı yemek kitabıyla, Malatya ve Arapgir mutfağındaki lezzetleri dünyaya tanıtmayı hedefliyor.
 
Malatyalı Şef Ali Açıkgül,azimli çalışmalarıyla Türkiye’nin beğenilen şefleri arasında yer aldı. 1972 yılında Malatya’da doğan daha sonra yaşamına İstanbul’da devam eden Açıkgül, aşçılık mesleğindeki deneyimlerini Kurduğu Akademide ve Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde mutfak sanatları Gastronomi bölümündeki öğrencilerine aktarıyor.
 
Şef Ali Açıkgül'den "Unutulmuş Tatlar"
Şef Ali Açıkgül Çalışma hayatında 1986 yılında salon komisi olarak başlayan ve mutfağa olan ilgisi nedeniyle 1993-1999 yılları arasında İstanbul’da isim yapmış birçok yerli ve yabancı değerli şeflerle çalışma ortamı yakalayarak deneyimlerini artırdı. 
 
Deneyimlerini gençlerle paylaşmak isteyen Şef Ali Açıkgül, verdiği yemek kursları ve yayınlarıyla  talep edenlerle bilgilerini paylaşırken Chef AKADEMİ markası oluşturarak mesleğindeki kariyerini bir basamak daha yükselterek Türkiye’nin önde gelen şefleri arasında yerini aldı. Yetiştirildiği birçok öğrencinin Türkiye’nin değişik kentlerindeki ünlü restoranlarda hizmet verdiğini kaydeden Açıkgül yayınladığı eserlerle de mutfak kültürüne katkı sunmayı sürdürüyor. 
 
Türkiyede son zamanlarda gastronomi haberlerinde yer alan deneyimli şeflerden Şef Ali Açıkgül ;
 
Şef ali Peynirli Lezzetler adlı kitabını da okuyucularıyla paylaştığını ifade ederek çalışmalarından örnekler veren Şef Açıkgül, küçük yaşlarda İstanbul mesleği öğrenme çalışmalarına başladığını, eğitim esnasında özellikle İtalyan şeflerden birçok bilgi edindiğini söyledi. Edindiği bilgileri aşçılık eğitimlerinde gerek akademim alanda öğrencileriyle, gerek de ulusal yayın yapan TV’ler aracılığı ile gerek yayınladığı kitaplarla izleyicilerine aktardığını söyledi. Şef Açıkgül, yaptığı çalışmaları kitap haline getirerek okuyucularına sundu.
 
Kitabımızda Değerlerimize Duyarlı İnsanlara Hitap Ediyoruz
 
Geleneksel Türk mutfağı şeflerinden Ali Açıkgül Çalışmaların devam edeceğini ifade eden Ali Açıkgül, Malatya lezzetlerinin yer aldığı kitabın önsözünde ise şu ifadelere yer verdi. “Bu kitap "unutulmuş tatlar" hatırlansın ve bir daha da unutulmasın diyen Şef Ali Açıkgül'ün coğrafya ile yemeği, yemekle anılarını birleştirdiği kıymetli bir çalışma. 
 
Anadolu mutfak kültürünün köşe başlarından olan Malatya mutfağının geçmişine yolculuk yapmak ve az sayıda mutfakta pişen yemeklerin Şef Ali Açıkgül'ün elinde gün yüzüne çıkışını görmek isteyenler bu kitabı mutlaka kitaplıklarında bulundurmalı. Malatya mutfağı ve Arapgir mutfaklarına ait unutulmuş 44 lezzetin özgün tariflerini, özel notlarla biraraya getirmekle kalmamış, okurların tariflerin birebir yapılışını izlemeleri için tariflerine QR kodlar da yerleştirmiş bulunmakta. Kitap bu yönüyle okurun tariflerin videolarına da kolayca ulaşmasına imkan sağlıyor. 
 
Şef Ali Açıkgül'den "Unutulmuş Tatlar" Kitabı...
Okurlar böylece kitapta yer alan yemek tariflerini yazı ile okumak, fotoğraf ile görmek yanında, söz ile dinlemek ve görüntü ile de izlemek imkanına kavuşmuş oluyor.  Kitabın içindeki lezzetlerin sadece Türk okurlarla değil dünyadaki herkesle buluşabilmesi amacıyla kitap İngilizce ve Türkçe olarak çift dilli hazırlandı. Evrensel değerimiz olan mutfak kültürümüzün zenginliğini ortaya koyarak geçmişle günümüz arasında köprü kurma işlevi de sağlayan bu çalışmadaki tariflerin unutulmaması için herkesin bu tarifleri mutfaklarına taşıması kitabımızın başarısını ve Şef Ali Açıkgül'ün doğduğu topraklara olan vefa borcunu ödemesini sağlayacaktır. 
 
Yemeklerimizin damağımızda kalan birer lezzetten ibaret olmadığını, onların aslında dimağlarımızda yaşayan bir kavram olduğunu da gösteren bu çalışma toprağımızın yarattığı değerlere duyarlı olan herkese hitap ediyor.”
 
Şef Ali Açıkgül kimdir?
1972 yılında Malatya'da doğdu. Çocukluğu ve öğrenim hayatı İstanbul'da geçti. Meslek hayatına aşçı olan dayısının evinde gördüğü üniformalı fotoğrafa duyduğu sempati ile aşçılık mesleğine başladı. Artık hayallerinde o üniformayı giymek vardı...
 
Mesleğe 1986 yılında henüz okula giderken dayısının yönlendirmesiyle salon komisi olarak başladı; fakat aklı fikri mutfaktaydı. Birkaç gün içinde zaman kaybetmeden mutfakta çalışmaya başladı. Şimdi mutlu olduğu yerdeydi ve daha çok çalışmalıydı.
 
Şef Ali Açıkgül'den "Unutulmuş Tatlar" Kitabı...Mutfağa olan ilgisi sürekli kendini geliştirmeye zorladı. 1993-1999 yılları arasında İstanbul’da isim yapmış birçok yerli ve yabancı değerli şeflerle çalışma fırsatı buldu. Bu yıllar meslek hayatının şekillendiği dönemlerdi.
 
2000 yılında Ankara'ya geldi. Türkiye'nin ilklerini gerçekleştirerek 'Şef Ali' markasını yaratıp kendi web sitesini kurarak mesleğini teknolojiyle birleştirdi. Birçok restauranta ve otele menüdeki lezzetli yemekleriyle damgasını vurdu. Köşe yazarları ondan bahsederken Türkiye'nin lezzet ustalarından biri olarak Ankara’da çıtayı yükselttiğini yazıyorlardı. Türkiye’nin önde gelen işadamlarından, gazetecilerinden, bürokratlarından, cumhurbaşkanlarına kadar birçok önemli isme lezzetli yemeklerini sunan Şef Ali yıllardır mutfaktaki kariyerine hep bir basamak ekleyerek devam ederken hâlâ hayata geçirmeyi planladığı hayalleri vardı...
 
Şef Ali Açıkgül'den "Unutulmuş Tatlar" Kitabı...
Yemek kursları programıyla başlayan eğitim tutkusunu Şef AKADEMİ markası oluşturarak Ankara'nın ilk, Türkiye'nin en iyi aşçılık okulları arasında gösterilen bir eğitim merkezi haline dönüştürdü. Amacı; bu mesleğe gönül veren gençlere ışık tutup dünya dili olan yemek sektörünün nabzını tutarak mesleğini en üst noktalara taşımaktı. Onun ışığıyla yürüyen öğrencileri Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde aşçılık mesleğini icra etmektedir.
 
Şef Ali Açıkgül, halen kurduğu Akademi'de ve Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi'nde Gastronomi bölümünde mesleğine duyduğu saygı ve heyecanla öğrencileriyle derslere devam etmektedir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler